Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2009 20:38 - МАЖОРИТАРНА, ПРОПОРЦИОНАЛНА ИЛИ СМЕСЕНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА?
Автор: stefanasenov Категория: Политика   
Прочетен: 10581 Коментари: 15 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2016 18:26


1. Пропорционалната избирателна система е приложена за първи път през 1889 г. в Белгия.  Днес тя се практикува в пълния и ограничения си вид в повече от 50 страни. В България е била използвана в годините между 1912/1937 и 1945/1953.

От началото на демократичните промени в България или вече 20 години отново се използва пропорционална избирателна система. При която с 31 пропорционални партийни листи в 31 Многомандатни избирателни райони избираме 240 депутати. При тази система акцента е върху политическата, предизборна платформа, а не върху личностите включени в листите.

Положителните моменти са, че гласуването се извършва в 1 ден и няма балотаж, а следователно и политически пазарлъци. Може да се каже, че е сравнително справедлива система.

Недостатъците също не са малко. Основните са, че спомага за възпроизвеждане на политическия елит. Дори провалили се депутати имат възможност за нов мандат скривайки се в такава пропорционална листа и избирателите трябва да избират по-малкото зло! До някъде подкрепя и роенето на партиите, чрез създаването на нови. Избраните депутати губят чувството за лична отговорност към подкрепилите ги гласоподаватели, чрез размитото понятие на партийната отговорност.

Създава реални предпоставки за силна фрагментация, която често пъти води до създаването на множество малки групи в парламента, липса на стабилно мнозинство, а от там и до невъзможност за съставяне на правителство! За да се избегне този риск се въвеждат изборни прагове за парламента, като за България са 4%, а за евро парламента 5,6%.  Това от друга страна води до друг проблем. Проблема, какво да се прави с гласовете на партиите и коалициите, които не са минали изборната бариера. За решението на този проблем в България се използва методът на Д’Ондт. Който за съжаление облагодетелства големите политически партии и ощетява малките.

Можем да приемем, че пряко следствие от тази система е и непрекъснато намаляващата изборна активност, около 30% от гласоподавателите. Основно възрастни хора и представители на малцинствата.

 

2. Мажоритарна избирателна система

Мажоритарната избирателна система се създава преди останалите. Характерна е за страни, в които либералната демокрация се установява от рано. Примери за това са Съединените американски щати и Великобритания.

Характеризира се с това, че изборите се печелят от този кандидат, който получи най-много от гласовете на избирателите в даден избирателен район или в национален мащаб.

Мажоритарната система се прилага главно в два варианта. При първият вариант, който се отнася за простата мажоритарна система, печели този кандидат, който е получил най-много от гласовете, независимо от броя на кандидатите. Използва се в САЩ, Великобритания и Канада. При вторият вариант съществува изискването спечелилият кандидат да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове, или  50 +1 гласа от подадените. При необходимост за достигането на този резултат се въвежда втори тур,  балотаж, ако на първия никой не е събрал абсолютно мнозинство.

Предимства: намалява фрагментацията; способства за създаването на стабилни парламентарни мнозинства и правителства; позволява на избирателите да гласуват за личности; смята се, че ако се въведе в България ще доведе до увеличаване на избирателната активност.

Недостатъци: системата работи най-добре в държави с двупартийна партийна система – САЩ /републиканци и демократи/ и Великобритания /Лейбъристи и Консерватори/. Има реална опасност да се изроди в България. Да даде възможност на местни бизнесмени и олигарси да материализират икономическата си власт в икономическа, чрез финансирането и подпомагането на точно определен кандидат.

 

3.        Пропорционална от преференциален тип

Пропорционалната избирателна система от преференциален тип е двустепенна избирателна система, при която се гласува за политическа партия или коалиция и в рамките на избраната политическа сила се гласува за личност.

При нея в рамките на партийната пропорционална листа, избирателят може сам да преподреди кандидатите. При нея всички кандидат депутати независимо от това, на кое място са регистрирани в ЦИК са равнопоставени. Повишава се конкуренцията в самата листа и е характерно, че липсва напрежението между самите кандидати.

Основните недостатъци са свързани с това дали гласоподавателите ще я разберат, а от там идва и броя на недействителните бюлетини; оскъпяването на изборите; и не на последно място удължаването на времето за преброяването им и усложняването на работата, както на СИК така също и на ЦИК.

Такава възможност бе дадена на българските избиратели на последните евро избори. За съжаление заложеният преференциален праг от над 15% /при математически доказано, че праг по-висок от 10% обезмисля системата и е нереален/ провали, иначе добрата система.

 

4. Смесена система

За мен именно тази система е оптималната за България. Смятам, че е напълно реално 209 депутата да се избират пропорционално и 31 /по 1 във всеки МИР/ мажоритарно.

Тази система би дала възможност на личности с високо обществено доверие да станат депутати, да бъдат коректив в НС, дори техните партии да не успеят да минат 4% бариера!

И не на последно място, ще спомогне за повишаване на избирателната активност!

 




Гласувай:
1



1. boristodorov56 - С милиони глупави коментари задръстваме блоговете
08.04.2009 07:37
а важните неща не ги коментираме...
Това е ...

Лично аз виждам недостатъци и преимущества във всички избирателни системи и нямам определени предпочитания.
Но едно е сигурно - избирателната бариера, независимо колко % е - е недемократична и в ущърб на гласувалите.
Всяка избиртелна система не би имала толкова голямо значение - като нанасяне на вреди , ако се гласува масово и активно.
цитирай
2. teodor - Система, която не се коментира, но е подходяща за нас
08.04.2009 10:43
Защо ли предлаганата от вас смесена система е копие на предложението на Президента ? Не е уместно да се подкрепя тази глупост с анализ на другите варианти.

Какви са предимствата и недостатъците на следната проста мажоритарна (но с елементи на пропорционалност) система:
- половината депутати се избират мажоритарно (на основа на получения за тях брой гласове). Тук има варианти за броя на избирателните райони, респективно от кой район колко депутати се избират (един или повече)
- другата половина депутати се определят като се направи класиране на всички неизбрани кандидати, независимо в кой район са участвали.

Няма прагове, няма загубени гласове, всяка партия може да излъчи депутат.Не ви ли се струва приемливо ?

Теодор Гераков
цитирай
3. stefanasenov - До Борис Тодоров
16.04.2009 18:55
Здравей,
Ако всички гласуваха, наистина щяхме да имаме по-малко проблеми!:-)
Що се отнася до избирателната система, изборният праг намалява фрагментирането в парламента.
Предполагам, че ще се съгласиш, че изключително либералната избирателна систем в Германия /пропорционална и без праг/ доведе до идването на власт на Хитлер!
Поздрави!:-)
цитирай
4. stefanasenov - До Теодор Гераков,
16.04.2009 18:57
Здравейте,
тази система която описвате е характерна за развити демокрации /САЩ, Великобритания и Канада/.
Чистата мажоритарна система в България ще доведе до мултиплицирането на проблемите от местните избори с купуването на гласове и вкарването на свой хора в парламента от местните олигарси!
Поздрави!:-)
цитирай
5. анонимен - троична избирателна система
20.05.2010 02:18
АМАН ОТ ТЪПУНГЕРИ-
-ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ТРОИЧНА ИЗБИРАТЕЛНА СЪСТЕМА-която не се нуждае от каквато и да е промяна на сегашните-така както въвеждането на двоичната бройна система не пречи на десетичната-всеки тъпунгер смята парите си в тефтерчето с десет цифри а банкомата ги смята с двоичната-ЕТО КАК
-събират се 3 познати хора --или партии-и определят доброволно 1 от тях за началник-решение минава само ако началника или поне единия от подчинените е ЗА.-СЯДАЙ В КЪЩИ и формирай такава тройка.АКО СИ шеф на партия търси още 2 сродни такива ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОБЛЕМ Е ТЕЗИ тройки да се регистрират-елементарет технически проблем-с ЕГН което ти искат понякога даже за телефона.ТРОЙКИТЕ СЕ СВЪРЗВАТ помежду си и така се създава веригата постепенно и бавно-НО ДО ТОГАВА НИЩО НЕ ПРЕЧИ ДА СИ МЪДРУВАТ и ползуват каквато си искат системаааааа
цитирай
6. анонимен - ДА въведем трочната
20.05.2010 02:21
ПРЕДИ ДА СА Я ВЪВЕЛИ американците
цитирай
7. анонимен - ДА въведем ли трочната -предложена от АНГЕЛ КОСТОВ
29.05.2010 14:50
ОТГОВОРА който ще даде всеки "разумно мислещ" е същия който би дал всеки овчар преди 40 години ако го питате дали да се въведе двоична бройна система в офцевъдството-КАТО МУ ОБЯСНИТЕ че това никак не му пречи да си брои овцете и мери млякото както си прави и сега-ЩЕ КАЖЕ ТОВА Е ХУБАВО МНОГО НО Е ТРУДНО ОСЪЩЕСТВИМО-
цитирай
8. анонимен - новата троична избирателна система
17.06.2010 23:30
НОВАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА- троичната за която ви писах не се нуждае от одобрения или законови реформи-сядаш с още двама които познаваш добре и гласува единия от тях а се отчитат 3 гласа
цитирай
9. анонимен - чакам ви тъпунгери
17.06.2010 23:36
НЕОБХОДИМО Е ОБАЧЕ след нейното частично и "неофициално" прилагане да се чуят възраженията на тъпунгерите-и каквито и да са те-те могат да се оборят по законов път-с някакви пълномощни и прочееее
цитирай
10. анонимен - още за троичната
18.06.2010 00:11
ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ 3 познаващи се партии да кандидатстват заедно-избирателите си гласуват както е закона но тази тройка предварително е оповестила това-който от тримата вземе най-много гласове става ШЕФ на тройката.РЕШЕНИЕ МОЖЕ ДА МИНЕ САМО АКО ШЕФА ИЛИ ПОНЕ ЕДИНИЯ ОТ ДРУГИТЕ ДВАМА СА ЗА ТОВА.НО ТРОЙКАТА КАТО ИЗБИРАТЕЛНА ЕДИНИЦА е една и така ще отпадне това чудо-ако си взел 9.99 процента не влизаш а ако си взел 10.001процента не-ТАЗИ ПРОЦЕНТНА ГРАНИЦА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕЕЕ
цитирай
11. анонимен - пак от тъпунгер 12-14-20
09.12.2010 19:53
Аман аман от ттъппууннггеерииии-НЕ КЪЛВЕТЕ ЗА ТРОИЧНАТА СИСТЕМА-ТАКА СИ И ЗНАЕХ-СЕГА ЩЕ КАЖА ПАК ОЩЕ ЕДНО ПРОСТИЧКО НЕЩО----ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ-ЗАДЪЛЖИТЕЛЛЛЛЛЛНННОО-КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ДА ПЛАТИ 2 -два-лева глоба-и така ще се подобри значително избиратилната активносттт
цитирай
12. анонимен - ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУ...
05.11.2011 18:29
ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ-МОЖЕ И САМО С 5 лева ГЛОБА-ЩЕ СЕ ПОКРИЯТ РАЗХОДИТЕ за бюлетини и пр...
цитирай
13. анонимен - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ. . . да се ...
05.11.2011 18:33
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ...да се въведе 5 лева глоба за негласуващите и ще се покрият разходите за хартии
цитирай
14. анонимен - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ
27.05.2012 20:11
5 ЛЕВА ГЛОБА ЗА НЕГЛАСУВАЩИТЕ-И ДОГАН И ЦИГАНИТЕ ЩЕ СИ ОТИДАТ НА МЯСТОТО
цитирай
15. анонимен - ЩОМ ЕДИН КОМЕНТАР от 3 ДУМИЧКИ ТР...
27.05.2012 20:14
ЩОМ ЕДИН КОМЕНТАР от 3 ДУМИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОДОБРЯВА-
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 848038
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол